Tags

, , , ,

Vooraf: moment voor jong en oud

Soms, dan kun je weleens ergens helemaal vol van zijn! Bv. zie ik thuis wel eens. Dat het aan tafel steeds gaat over een nieuwe game, en wat die allemaal kan. Daar kun je helemaal vol van zijn, als je zoiets hebt! En dan praat je er ook als vanzelf over! Dat ik wel ees zeg: ja, en nu even een ander onderwerp!
Of je kunt er vol van zijn, van iets wat je hebt meegemaakt. Als er bijvoorbeeld bij school een ongeluk is gebeurd met twee auto’s, net voor de school. Stel je voor dat dat gebeurt. Je hoort een klap! Iedereen kijkt uit het raam, staan er twee auto’s tegen elkaar aan. Iemand stapt uit de gebotste auto. Er komen meer mensen bij staan. En na een tijdje hoor je een sirene: daar komt een politieauto. Ik denk dat de juf of meester dan wel moeite heeft om iedereen bij de les te houden, binnen in de klas.
En dan is de school uit. Je komt thuis, of je wordt van school gehaald, en het eerste wat je zegt is: ‘mam!’ of ‘pap! Moet je horen wat er gebeurd is’. En waarom zeg je dat, waarom wil je het meteen vertellen? Omdat je er vol van bent!

Kijk, en met het eerste Pinksterfeest is er net zo iets. De leerlingen van Jezus zijn ergens vol van. Of zoals de Bijbel zegt: ze zijn vervuld – vol. Waarvan: van de Heilige Geest! “Zij werden allen vervuld met de heilige Geest”.
En daarom gaan ook zij praten, kunnen ze niet hun mond houden. Want waar het hart vol van is, daar loopt de mond van over – dat is een spreekwoord. Dat is Pinksteren: er vol van zijn, vol van Gods Geest.
En waar hebben ze het dan over? Over Jezus! Niet over de Heilige Geest, gek genoeg. Ze zijn vol van de Geest, maar ze praten over Jezus.

Daarvoor had ik iets willen meenemen als voorbeeld, maar ik kreeg het niet los… Weet je wat? De grote lamp die hier naast de kerk in de struiken staat. Kijk straks maar als je uit de kerk komt – zijn er meer. Die lampen schijnen ’s avonds op de kerk en op de toren. Zo kun je de kerk goed zien. Zo’n lamp schijnt, geeft licht, maar Hij schijnt niet op zichzelf. Je gaat niet naar de lamp zelf kijken, die zit ook een beetje verstopt. Je kijkt naar waar de lamp op schijnt: naar de kerk.
Kijk, en zo is het ook met de Heilige Geest. Die schijnt niet op zichzelf. De leerlingen van Jezus zeiden niet: kijk ons een vol zijn van de Geest! Nee, de Heilige Geest schijnt op Jezus! Hij zorgt dat ze vol zijn van wie Jezus is is en wat Hij deed!
En zo is het nog. Als de Heilige Geest in iemand is, dan zal Hij zorgen dat Jezus de belangrijkste voor je is. Dat je in de Heer Jezus gelooft en op Hem vertrouwt en dicht bij Hem blijft.

Dus onthoud maar: Pinksterfeest, dat gaat over vol zijn van de Heilige Geest
En dan gaat er een schijnwerper aan op Jezus!  –> kinderlied

PREEK

Gemeente van Jezus Christus, jong en oud, hier en thuis,

[intro: waar ben je vol van?]
Ik zei net al tegen de kinderen: soms kun je ergens vol van zijn. Van een nieuwe game of van een spannend boek, of van iets wat je hebt meegemaakt… En als volwassene dan kun je soms op een andere manier ergens vol van zijn. Dat je hele hoofd vol zit met je werk bijvoorbeeld. Dat je ’s avonds op je bed ligt, en dat dan nog alles door je hoofd maalt wat je met je collega’s hebt besproken, en wat je nog moet doen. Of je hoofd is vol met school, zeker als je in deze weken examens hebt.
Ergens vol van zijn. Je kunt ook vol zijn door alle input die je de hele dag door krijgt: het nieuws, en de socials, de filmpjes en de berichtjes – wat door je hoofd echt helemaal vol kan zitten. Om je hoofd leeg te maken, moet je soms echt even een stuk buiten gaan lopen. Of Ik ga zelf een kwartiertje piano spelen, dat helpt ook erg goed.
Dat woord ‘vol’ dat hoort echt bij het pinksterfeest. Als we de pinkstergeschiedenis lezen in Handelingen 2, dan begint het er al mee “een geluid als van een hevige windvlaag vulde heel het huis”. Niet zomaar een windgeluid, maar heel het huis is er vól van. En dan vervolgens: “en allen werden vervuld van de Heilige Geest”. Vol van de geest zijn ze, er is niets anders dat hun hart en hun gedachten nog vult.

[wat Pinksteren inhoudt]
Kijk, en dat is nu wat Pinksteren inhoudt. Dat de Heilige Geest komt op aarde, en dat niet alleen: dat Hij mensen vervult. Ze vol maakt, vol van Gods kracht, vuur, enthousiasme en geloof. Dat ze vol raken van wat Jezus deed en wie Jezus is, en dat ze zich volledig willen inzetten voor zijn zaak.
De Heilige Geest vervult de apostelen, en geeft ze zo kracht voor hun taak. Het is mooi om juist vandaag, met Pinksteren, mensen te bevestigen in het ambt van ouderling. Immers, de jracht van de Geest is nodig ook voor die taak! De Heilige Geest doet echter meer dan alleen kracht geven voor een taak. Hij vult levens, maakt ze vol van God. Hij verbindt mensen aan de Heer Jezus, en laat ze leven met Hem. Hij maakt dat geloof niet maar een theorie is die je kent, maar de levende werkelijkheid van de levende Heer. Iets waar je vol van bent! Je ziet het bij de vele mensen die tot geloof komen op de Pinksterdag. Ze worden veranderd, hun hele leven gaat om God draaien, Jezus wordt hun Heer. Ze zijn maar vol van één ding: van Hem, en wat Hij deed voor hen, en wat zij kunnen doen voor Hem. Ze zijn er vól van.
Zo werkte de Heilige Geest toen. En zo doet Hij nóg. Petrus zegt het in zijn toespraak: ” want voor u geldt deze belofte”- voor de mensen toen – maar ook “en voor allen die ver weg zijn en die de Heer onze God tot zich zal roepen”. Dat zijn ook mensen in Beekbergen nu. Wie ambtsdragers wordt, maar ook die bij de Heer hoort. Ieder die door doop en geloof aan Hem is verbonden, mag vertrouwen dat de Heilige Geest ook voor hem of haar is. Dat Hij je vól wil maken. Kun je het je voorstellen, kinderen? Dat je net zo enthousiast bent, met eerbied gesproken, over Jezus als over logeren in de vakantie? Dat je net zo graag iets voor Hem wilt doen als dat je het volgende level wilt spelen van je nieuwe game?

[zijn wij vol van de Geest?]
Pinksteren: “zij werden allen vervuld van de Heilige Geest”. Vol zijn van de Geest, vol geloof, vol vuur… Het klinkt zo mooi. En tegelijk denk ik dat hier verlegenheid en vragen kunnen liggen. Bent u, ben jij vol van de Heilige Geest? Ervaar je dat? Ik denk dat best veel mensen hier dan verward of vragend zullen kijken. Ben je vol van God, van de Geest? Ja, we kunnen vol zijn van vanalles – dingen die we mooi vinden. Ons hoofd wordt de hele dag volgemaakt met input, terwijl ons hart leeg blijft – maar daar wil ik nu niet op focussen. Ook als je beseft hoe veel dingen je helemaal vervullen, en als je niet dat wilt, maar dat je vol zou willen zijn van God en zijn Geest – hoe dan? Hoe word je vol van de Heilige Geest? Hoe? Het lastige is daarbij, dat de Geest ongrijpbaar is als de wind, net zomin met handen te pakken als water…
Hoe word je vol van de Heilige Geest? Een jongere of een oudere denkt misschien: waarom zou je dat eigenlijk willen? Ja, ik geloof wel in God hoor. Maar waar ik echt vol van ben, zijn andere dingen: mijn vriend of vriendin, mijn baan met uitdagingen, uitgaan op zijn tijd… Mijn leven is al vol genoeg, waarom zou je vol willen zijn van Gods Geest?
Weet je, er zijn veel dingen die je leven kunnen vullen. Maar zonder God is het uiteindelijk tóch leeg. Echt! Een leven dat aan God verbonden is – en dat doet de Heilige Geest – dat is het échte leven. Dat is zo rijk, zo goed! Dat moet je ervaren, proeven, om ervan mee te kunnen praten. En dat alleen heeft toekomst! Want God ís er, of je dat nu wilt of niet. En dan is de vraag niet ‘heb ik iets met Hem? Vind ik de dingen van Hem boeiend?’ Nee, God is de basis onder de wereld, de koning over de aarde en ook over jou, of je daar nu op zit te wachten of niet. Zo is het! De vraag is eerder: ‘wát heb je met Hem?’ Een rijke relatie of is Hij de ongewenste rechter? Maar het mooie is: Hij wil je leven vullen, nú. En dat is rijkdom, ongekend!
Anderen hebben misschien een heel andere insteek. Je verlangt er juist naar, om vol te zijn van de Geest. Je verlangt naar een ‘frisse wind’, naar ‘vuur’, naar beweging in de gemeente. Je verlangt naar meer geloof en meer liefde voor de Heer in je eigen leven. Maar ja, ergens naar verlangen, dat betekent over het algemeen dat je het niet hebt. Hoewel, bij de Heilige Geest werkt het soms anders… Maar opnieuw: hoe? Hoe word je, hoe blijf je vol van de Heilige Geest?

[ben je wel aangesloten?]
Kinderen, en iedereen, ik denk dat we de Heilige Geest dan vandaag het beste kunnen vergelijken met water, als het gaat over vol zijn. Een vat kan vol zijn met water, of halfvol of leeg. En als het dan gaat over hoe je vol wordt van de Heilige Geest, dan moeten we denk ik als eerste de aansluiting controleren, de toevoer. Ben je wel aangesloten op God, zogezegd?
Hoe word je dat dan? Hoe raak je verbonden aan God? In het Bijbelgedeelte worden al die mensen gedoopt, en daarbij wordt ze beloofd dat ze de Heilige Geest ontvangen. Mochten er hier in de kerk nog mensen zijn die niet gedoopt zijn: het doopwater en de watertoevoer van de Heilige Geest horen samen – laat je dopen! Maar… er hoort nog iets anders bij. En dat is belangrijk om te horen, ook als je als kind gedoopt bent. Petrus roept de mensen eerst op om tot inkeer te komen, zo staat er. Dat wil zeggen dat ze Jezus gaan erkennen als Heer van hun leven, dat ze zich in geloof aan hem overgeven. Dat is net zo essentieel. Doop en geloofsovergave – dat samen maakt dat je aangesloten wordt op Gods watertoevoer. Dat de Heilige Geest je gaat vullen. “Kom tot inkeer en laat u dopen” – vers 38.
Als je het gevoel hebt dat je totaal niet vol bent van God, dat hij zelfs afwezig lijkt in je leven, vraag je jezelf dan eens af hoe het hiermee staat. Of je gedoopt bent – verreweg de meesten hier wel denk ik. Maar dus ook: of je je leven in geloof aan God hebt het overgegeven. Of je Jezus hebt erkend als Heer die het voor het zeggen mag hebben. Heb je je al omgekeerd, van een bestaan waar jij centraal staat naar een leven waar hij centraal staat? Zo niet, dan moet je daar beginnen! Als de aansluiting er niet is, zal je vat nooit vol worden. Wanneer je al een leven lang hier in de kerk zit: alleen gedoopt zijn en christelijk opgevoed is niet genoeg. Is Jezus al Heer van je leven? Ben je al eens echt tot inkeer gekomen? Het kan vandaag nog! En dan wil Hij niets liever dan je vullen met zijn Geest!

[steeds laten bijvullen]
Maar dan, als je gelooft, gedoopt bent… Ben je dan automatisch vol van God? Vol vuur, vol liefde, vol Geestkracht? Wat denk jij? Ik denk dat heel veel mensen hier in de kerk wel zullen herkennen wat mijn ervaring is. Namelijk, dat het helaas niet zo is. Je bent vaak níet vol van Gods Geest. Soms leeg, en vaak vol van andere dingen.
Hoe komt dat toch? Geeft onze God te weinig? Dat denk ik niet! Het probleem zit bij ons. De aanvoer kan verstopt zitten – sluit je dan opnieuw aan, bekeer je weer! Maar vooral is er nog iets anders: wij zijn lek, lekke vaten, om het weer in watertermen uit te drukken. Al belooft God zijn Geest en geeft Hij die ook, wij kunnen het water niet heel goed vasthouden. Het loopt er weer uit, zogezegd. Herken je dat? Ik wel! Zo ben je vol, zing en bid je vol vuur, en zo is het peil alweer een eind gedaald.
En toch… toch denk ik dat je als christen vol kunt zijn van de Geest. En dan neem ik als voorbeeld de cv-installatie in onze pastorie. Die is namelijk lek, en toch vol. Ergens in het grote huis waar ik woon, zit er ergens een lek in een verwarmingsleiding. Niet groot, niet opvallend, anders was het allang gevonden. Maar de installatie is lek. En toch… en toch is hij ook vol. Hoe kan dat? Omdat er als tijdelijke oplossing een vulinstallatie is gemonteerd. Telkens als de druk te laag wordt, wordt er automatisch water bijgevuld in de verwarmingen, vanuit de waterleiding. Dus ook al is er een lek, de verwarmingen zijn toch altijd vol.
Ik denk dat het in het leven van het geloof net zo kan zijn. Lek zijn we sowieso, wij kunnen Gods geest niet vasthouden. Nu kun je heel hard gaan proberen lekker te dichten, maar lekvrij word je nooit. Maar wat wel kan, is je steeds weer laten vullen, zodat je ondanks de lekken toch met of meer vol blijft. Paulus zegt het ook in een van zijn brieven: ‘wordt vervuld met de Geest’ – in de grondtekst kun je dan zien dat het om een steeds voortgaand proces gaat. Niet één keer volgooien en dan ben je klaar, je steeds weer laten vullen. Dat heb je telkens, ook al leven we al jaren met God.
En hoe je je dan kunt laten vullen? Daar heb ik het vorige week over gehad. Door gebed, door tijd met God door te brengen. Vorige week hoorden we wat er in 1:14 staat: ‘eensgezind wijdden ze zich aan het gebed’. En na Pinksteren, wat gebeurt er dan? Zijn ze dan het gebed voorbij? Nee! Hoor maar de slotwoorden van onze schriftlezing van vandaag, over de nieuwe gelovigen ‘ze wijdden zich trouw… aan het gebed’. De Geest geeft gebed, en gebed geeft de Geest.
Voortdurend je laten bijvullen, het is zo nodig. En het kan, en het mag. De Geest ís gekomen, Jezus wil Hem steeds weer geven aan ieder die in Hem gelooft. Dan ben je wel lek, maar zeker niet leeg!

[gevolgen als je vol bent]
En wat is het geweldig Als je vol bent van God, door zijn geest! Dan leef je dicht bij hem, en dan heeft de zonde weinig vat op je. Dan mag de vrucht van de geest in je leven groeien: liefde, blijdschap, vrede, geduld kom maar vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing. Dan begin je een beetje op Jezus te lijken. Dan mag je iets van hem zichtbaar maken in je omgeving. Kracht heb je dan, om voor Hem te leven en uit Hem te leven.
Wat een zegen als je vól mag zijn! Dan weet je zeker dat het goed zit, tussen jou en God. Ja, dan mag je soms zijn liefde proeven en zijn goedheid. Dan is je leven meer vervuld, meer vol van het goede, dan wanneer je de hele wereld zou bezitten! Dan kun je zeggen, met de psalm ‘wie buiten U heb ik in de hemel? Naast U verlang ik niets anders op aarde’
Zou je er niet naar verlangen? God zelf wil het geven! Jezus deelt uit, hij heeft het verdiend door zijn dood. Hij belooft zijn Geest aan ieder die Hem erom vraagt. Ben je al aangesloten op Hem? Door doop en geloofsovergave kun je het krijgen! En je mag er ook steeds weer om vragen, als je je leeg voelt. Vragen mag je, en danken ook. Want de Geest ís beloofd, en God maakt zijn woorden waar. Laat je maar vullen, lek als je bent!

[bekrachtiging voor taken]
En tenslotte: de Heilige Geest ook kracht om de taak aan te vatten die Jezus geeft. Zo was jet bij de apostelen: ze moesten de wereld in trekken en van de Heer getuigen. Maar niet uit zichzelf, de Heilige Geest gaf kracht en liet hun mond overlopen van waar hun hart vol van was!
En zo is het nog. Als hier twee mensen klaar staan om ouderling te worden – Diny, Anne – dan mag je vertrouwen dat Gods Geest ook nu kracht geeft voor de taak waartoe je geroepen bent. Straks krijg je de handen opgelegd als teken ervan. Laat Hij je de woorden maar in de mond leggen, de wijsheid geven en de liefde, bij het bezoekwerk en de overige taken. En vooral: laat je steeds vullen. Neem de tijd voor gebed, voor de Bijbel, voor stilte in Gods nabijheid. Dan word je gevuld, hoe lek je uit jezelf ook bent. Dan mag je je taak doen in kracht die God geeft door zijn Geest. Wie steeds voortholt raakt leeg, wie stilstaat voor gebed kan gevuld blijven!
Doe zo het werk biddend en vertrouwend. En laten wij allemaal, gemeente, bidden voor deze zusters. Ook jullie, kinderen! Bid maar dat God ze veel van zijn Heilige Geest geeft. En bid het ook maar voor jezelf. Moge zo heel onze gemeente een plek zijn waar God woont door zijn Geest!

Amen