Tags

, ,

Jongens en meisjes, tieners, volwassenen, gemeente van Christus,

[intro: wie is Jezus?]
vandaag gaat het hier over een heel belangrijke vraag. De allerbelangrijkste vraag in de wereld, kan ik wel zeggen. Ik wil het met jullie hebben over deze vraag: ‘wie is Jezus?’ Misschien weten sommige meisjes of jongens meteen wel het antwoord. Je zegt: Jezus is de Zoon van God! Ja, dat is waar. Andere kinderen komen misschien niet zo vaak in de kerk, maar dan weet je toch ook wel een antwoord: Jezus, dat is de man over wie die bijzondere verhalen in de Bijbel gaan. Hij kon op water lopen! Hij kon zieke mensen beter maken! Jezus is echt bijzonder! Ja, dat is ook een heel goed antwoord. Jezus is bijzonder.
Wie is Jezus? Ik denk dat de grote mensen het soms een stuk moeilijker vinden om daar iets van te zeggen. Jezus, zegt iemand, ja die zei wel wijze dingen. Maar van die wonderen, dat vindt u misschien minder aannemelijk. Wie is Jezus? Een Joodse man van 2000 geleden, zegt een ander. Áls Hij al echt geleefd heeft, zegt een derde, weten we dat eigenlijk wel zeker?
De volwassenen moeten vandaag maar eens goed naar de kinderen luisteren! Jezus zegt het zelf: word als een kind als je in mijn rijk wilt komen. Maar laten we vooral ons afvragen: wie is Jezus voor jou? Wat zeg je dan? Als ik dat nu aan jou vraag, of aan jou: heeft Jezus een plek in je leven? Is Hij je vriend? Hou je van Hem, zoals Hij van jou houdt? Bid je tot Hem? Het is de belangrijkste vraag in de wereld: wie is Jezus voor jou?
[verwijs Bijbelgedeelte: wat mensen toen dachten]

[Jezus’ optreden]
Op de VakantieBijbelClub hebben jullie over Hem gehoord. Dat verhaal over de storm op het meer. Jezus was met zijn leerlingen op een bootje. Ze varen op het Meer van Galilea, en dan komt er die grote storm. Wild gaat het bootje op en neer, de golven slaan er bijna overheen. De leerlingen zijn doodsbang! Als ze maar niet verdrinken! Ze maken Jezus wakker, die gewoon ligt te slapen in de storm. In paniek roepen ze: Help ons, we vergaan! Dan staat Jezus op, midden in al het stormgeloei en golfgebruis. Hij is niet bang. Hij roept tegen de wind en de zee: “Zwijg! Wees stil!”. En meteen wórdt het stil. Ongelooflijk. De leerlingen fluisteren vol ontzag tegen elkaar: wie is Hij toch, dat zelfs wind en zee hem gehoorzamen?
Dat verhaal werd op de VakantieBijbelClub verteld. Misschien ken je van school of thuis of van de kerk nog wel meer verhalen over Jezus. Als je al die verhalen over Jezus bij elkaar neemt, is er één ding wel duidelijk: Jezus is niet zómaar iemand!
Weet je wie wel bijzonder achter kwamen? Jezus’ leerlingen! Jezus had twaalf leerlingen die steeds met hem meegingen. Ze waren bij alles wat Hij deed en zei. In die boot dus, maar nog veel meer. Ze zagen hoe Jezus zieke mensen beter maakte. Ze hoorden de verhalen die Hij vertelde, de lessen die Hij gaf over God en wat goed leven is. Ze stonden erbij toen Jezus mensen bevrijdde die enge stemmen in hun hoofd hoorden. Ze zagen hoe Hij duizenden mensen te eten gaf van een paar broden. Ze waren stomverbaasd toen Hij op het water liep. Wie is Hij toch, vroegen ze zich meer en meer af! En langzamerhand werd het duidelijk voor hen.

[voorbeeld: speurder]
Nee, Jezus is niet zómaar iemand! Maar wie is Hij dan wel? Om daar achter te komen moet je kijken, luisteren, op zoek gaan. Tot je het weet, tot je weet wie Hij voor jóu is! Of voor u.
Eigenlijk moeten we allemaal speurders worden. Je kent ze misschien wel van TV of uit stripverhalen. Een speurder, een detective, gaat uitzoeken hoe iets in elkaar zit. Hij gaat de zaak oplossen, de inbraak of de verdwijning of wat dan ook. Zo’n speurder heeft daar meestal een speciale uitrusting voor. Ik heb een paar dingen meegenomen. Een vergrootglas, om kleine dingen goed te bekijken [laat zien]. Een verrekijker, om de dingen ver weg dichtbij te halen [laat zien]. Een pen en een notitieblok [toon] om op te schrijven wat mensen zeggen. Hij houdt de krant en het nieuws in de gaten [toon krant]. Zo verzamelt de speurder aanwijzingen, tot hij weet hoe het zit.
Weet je, en zo moeten ook wij doen. Op speurtocht gaan, tot we echt weten: wie is Jezus! Tot we weten wie Hij ook voor jou wil zijn! En even voor de grote mensen: misschien denkt u wel: daar heb ik echt geen tijd voor en geen zin in. Ik kan wel zonder antwoord op die vraag… Maar is dat zo? Want als de Bijbel gelijk heeft, is het de allerbelangrijkste vraag in de wereld: hoe sta je tegenover Jezus? Daar hangt alles van af! Zou je dan miet minstens eens op zoek gaan, hoe het zit?

[Waar speuren]:300
Speuren dus, jong en oud. Wie is Jezus? Want de mensen zeggen van alles, maar soms klopt het echt niet. Boeken van Dan Brown bijvoorbeeld zeggen van alles over Jezus, maar slaat het ergens op? Er is zoiets als nep nieuws’, zelfs over Jezus!
Speuren en zoeken! Waar moet je dan beginnen? Ik zou maar bij de Bijbel beginnen. [vergrootglas boven Bijbel houden] Daar lees je over Hem. Daar is het opgeschreven wat Jezus deed en zei. Net als speurders soms een oud document vinden dat ze helpt, of een oude kaart, zo hebben wij de Bijbel. Superoud, opgeschreven door mensen van toen. Daar lees je over zijn woorden en wonderen, over zijn dood en opstanding uit de dood. Superbelangrijke aanwijzingen! Als er dan een kritische volwassene denkt: ja, maar wie zegt dat die Bijbel geen ‘nepnieuws’ is? Kom dan gerust eens met me praten. De Bijbel is betrouwbaar als het over Jezus gaat, daar zijn meer dan genoeg argumenten voor – maar dat moet ik in deze dienst laten liggen.
Waar kun je nog meer speuren naar sporen? Ga het eens vragen aan mensen die Jezus kennen. [pak bloknote ] “U kent Jezus, zeg eens: wie is Hij?” Maarre… zijn die mensen er dan nog, nu? Ja, zeker weten! Als je in Jezus gelooft, leer je Hem kennen! Misschien ken je Hem zo zelf al een beetje. Of ken je mensen die Hem echt kennen? Ik hoop het! Vraag maar aan hen wie Jezus voor ze is! En u, die al jaren in de kerk komt – wat zou u zeggen?
Zoeken naar Jezus. Weet je wat je ook kunt doen? Je kunt het aan God vragen! Je kunt bidden: ‘Heer, laat mij weten wie Jezus is’. Het gaat zelfs nog verder: je kunt het aan Jezus zelf vragen! Hij is niet iemand van vroeger, maar Hij leeft nog, bij zijn Vader in de hemel. Bid maar: ‘Heer Jezus, Laat mij weten wie u bent! Heer, laat me merken wie U in mijn leven wilt zijn!’ Ik denk dat dat nog het allerbeste werkt!

[Conclusie: wat Petrus zegt: messias]
Wie is Jezus? Jezus’ leerlingen kwamen er meer en meer achter. In het stukje dat we uit de Bijbel hoorden, geeft Petrus antwoord. De mensen zeggen van alles, maar hij weet het nu echt! Hij spreekt het uit: U bent de Messias! Dat is wat ook wij mogen gaan ontdekken: Jezus is de Messias!

Alleen, wat is dat, ‘Messias’? De mensen van toen hadden daar een beeld bij, maar jij of u niet denk ik. Laat ik het heel simpel zeggen: Petrus bedoelt ‘Jezus, U komt bij God vandaan’. Jezus, u hoort bij God, u hebt macht en u kunt helpen, en ik wil naar u luisteren. Jezus is niet zomaar een wijze man of een wonderdoener, Hij is de Zoon van God! Dát was Petrus gaan zien. Dat mogen ook wij ontdekken. Zeg jij dat ook? en U? Jezus, u bent de Messias? U bent de Zoon van God? Dát is wat een gelovige speurder gaat ontdekken!
En weet je, Petrus snapte nog lang niet alles van Jezus. Hij moest Jezus nog meer leren kennen. Hoe dat nou zat met dat Jezus redt, en waarom Jezus aan het kruis moest sterven… Wij moeten ook maar niet te snel denken dat we Jezus precies kennen. Steeds ontdek je meer! Maar dit is in elk geval waar: Jezus is de Messias, de Zoon van God.

[Slot: wie is Hij voor jóu?]
Wie is Jezus voor jou? Dát is de vraag waar het om gaat. Het gaat niet om een weetje! Als Jezus echt van God komt, dan moet je natuurlijk goed luisteren naar wat Hij zegt. Luisteren, én doen. Als Jezus de Messias is, dan heeft Hij de macht. Dan kun je tot Hem bidden. Dan kan Hij je helpen, en dan mag Hij je ook beoordelen. En bovenal: dan houdt Hij van jou met Gods liefde! Houd jij ook al van Hem?
U die volwassen bent hier in de kerk: wie is Jezus voor u? Bent u er al achter? Bent u überhaupt al eens op zoek gegaan? Ik mag u zeggen: als je Hem leert kennen, verandert alles! Dan hoef je geen speurder meer te zijn, dan word je een getuige. Iemand die het door wil vertellen.
Wie is Jezus voor jou? Voor mij is Hij de Messias. Gods Zoon, de Redder van de wereld, verlosser van mensen, en ook van mij. Hij is mijn Heer!

Amen