Tags

Ook een dominee moet met zijn tijd meegaan! Sinds kort heb ik een eigen website (deze dus). Want ja, wie mensen wil bereiken moet met zijn tijd meegaan. En bij onze tijd tijd hoort het internet, dat is zeker. Wellicht staat bij ouderen ‘www’ nog voor ‘Wondere Wereld van het Web’, maar voor mensen van mijn generatie en daaronder is internet een onmisbaar onderdeel van het bestaan. Online zijn is voor velen net zo vanzelfsprekend als ademen of praten.
Maar moet je hier eigenlijk wel in mee wíllen gaan? Er zitten toch ook heel wat negatieve kanten aan het internet? Ik noem slechts een paar dingen: verslaving – meer oog voor het schermpje dan voor de echte wereld. De foute sites waar je binnen een paar klikken kunt komen, en waar meer mensen dan je denkt hun denken mee vervullen en vervuilen. De ‘infobesitas’: het overaanbod van informatie waar we onder bedolven worden. Of denk aan de tijdverspilling: als je al de tijd die je doorbrengt op nutteloze sites met met grappige filmpjes nu eens gebruikt had om echt aandacht te geven aan je familie?
Aan de andere kant heeft het internet ons goede dingen gebracht. Een bron van informatie en advies, ondenkbaar vroeger! Grenzen vallen weg, netwerken worden wereldwijd. Alle meesterwerken uit de muziek zijn zomaar te beluisteren via YouTube. Met Facebook blijf je in contact met oude vrienden die verhuisd zijn. Wie zou die dingen willen missen?
Kortom: je kunt niet zeggen dat internet slecht is, en evenmin goed. Het is een ding, iets dat goed of slecht gebruikt kan worden door mensen, u en ik. We kunnen een vriendin die het zwaar heeft online bemoedigen We kunnen ook kwetsende en beledigende reacties plaatsen op fora en nieuwssite. Dezelfde techniek maakt het mogelijk! Het kwaad zit niet in het internet, het zit in ons. Maar gelukkig, er is bevrijding! Daarover is zelfs op internet genoeg te vinden 🙂