Tags

,

Als u dit leest [column verscheen 9-9-2015], zitten we midden in de feestweek. De ‘Poellukse Bijbelquiz’ is maandag net geweest. Bij deze quiz was er veel aandacht voor de Bijbel in Gewone Taal die dit jaar is verschenen. Wat is dit voor een Bijbel?

Wat erin staat is niet anders dan in andere Bijbels. De bekende verhalen van Adam en Eva, Jona in de vis; de woorden van Jezus, de brieven van Paulus… Immers, elke Bijbel is een vertaling van hetzelfde origineel, de oeroude tekst die in het Grieks en Hebreeuws geschreven is. Bij zo’n vertaling moeten echter altijd keuzes gemaakt worden. Vertaal je zo letterlijk mogelijk (‘Abraham werd verzameld tot zijn voorvaderen’) of zo begrijpelijk mogelijk (‘Abraham stierf’)? in plechtige taal (‘genadig en lankmoedig zijt Gij’) of juist in populaire taal (‘U bent goed en geduldig’)? Door zulke keuzes komt het dat er zoveel verschillende bijbelvertalingen zijn!

De Bijbel in Gewone Taal kiest bij de vertaling altijd voor duidelijkheid en begrijpelijkheid. Er worden gewone woorden gebruikt die iedereen kent. Deze Bijbel is daarom goed toegankelijk voor mensen die niet gewend zijn om de Bijbel te lezen – je hoeft geen ‘jargon’ te kennen. Ook voor mensen die zelden een boek lezen is deze Bijbel heel geschikt.

Een vertaler vertelt hoe mensen deze Bijbel ervaren: “ik werd door Radio 5 geïnterviewd. De journalist vroeg onder andere naar de Bijbel in Gewone Taal. Ik las hem het Onzevader in gewone taal voor: ‘Onze Vader in de hemel, laat iedereen u eren. Laat uw nieuwe wereld komen. Laat op aarde uw wil gedaan worden, net zoals dat in de hemel gebeurt…’ Toen ik klaar was, zei de reporter: ‘Zo, dat komt binnen zeg.’ En ik zag aan hem dat hij het echt voelde”.

Ik moet zeggen dat ik behoorlijk enthousiast ben over deze nieuwe Bijbel. Niet zozeer voor in de kerk, daar gebruiken we een vertaling die vooral nauwkeurig en eerbiedig is. Maar voor iedereen die de Bijbel nog niet kent. Of voor mensen die wel ergens een Bijbel in de kast hebben staan maar er nooit in kijken. U misschien? Hij kost slechts 28,50 euro, en u kunt hem bestellen bij elke boekhandel, of via internet.