Tags

,

De afgelopen tijd ging het nieuws heel vaak over vluchtelingen. Mensen, vooral uit Syrië die wegvluchten voor de onveiligheid en onvrijheid. Aan de ene kant dictator Assad, aan de andere kant de wreedheden van de Islamitische Staat… Wie zou daar willen leven?

Afgelopen week las ik in het nieuws een uitspraak van de Hongaarse premier Orbán, die mij werkelijk trof. Hij zegt namelijk: we moeten geen vluchtelingen uit Syrië opnemen, want de grote toestroom van moslims bedreigt de christelijke identiteit van ons continent. Inmiddels zijn deze woorden opgepikt door landen als Polen en Slowakije, die met zo’n redenering de asielzoekers weigeren die de EU hen wil toebedelen.

Deze woorden maken mij echt boos en verdrietig. Niet zozeer wegens het ophitsende ‘grote toestroom’ – Europa heeft 750 miljoen inwoners, er zijn nu ca. 300 000 Syriërs gekomen, dat is minder dan 0,05% van dat aantal. Bedreigen die je identiteit, als er in Europa allang zo’n 50 miljoen moslims wonen?

Vooral word ik boos en droevig, omdat uit deze woorden een totáál onbegrip blijkt van wat ‘christelijke identiteit’ inhoudt. Houdt dat niet in dat je een volgeling van Jezus bent, en zijn woorden serieus neemt? En wat, denkt u, zou Jezus doen als hij geconfronteerd werd met zoveel mensen in nood? Ik zal een paar woorden van Jezus aanhalen. “Wees barmhartig, zoals uw hemelse Vader barmhartig is”. “Ik had honger en jullie hebben mij te eten gegeven, dorst en jullie hebben mij te drinken gegeven. Ik was een vreemdeling en jullie namen mij op… want alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan”.

Als een continent, een land of een premier zich ‘christelijk’ noemt en er komen vluchtelingen op zijn pad, dient dan niet de eerste gedachte te zijn hoe je kunt helpen? Daarná komen pas de moeilijke vragen over wat je samen aankunt en waar grenzen liggen. Het startpunt ligt geheel anders: niet bij ‘houden wat we hebben’ – want ik vrees dat Orbán ten diepste dat bedoelt – maar bij bewogenheid.