Tags

Elk jaar tussen kerst en oud en nieuw wordt op de radio de ‘Top 2000’ uitgezonden. Al jaren stond ‘Bohemian Rhapsody’ op nummer 1, maar afgelopen jaarwisseling was er een nieuwe nummer 1: ‘Imagine no Religion’ van John Lennon. Dit had ongetwijfeld te maken met gebeurtenissen uit het toen afgeronde jaar. Het begon met de aanslag op ‘Charlie Hebdo’, en daarna nog volgde nog veel geweld en aanslagen. In verreweg de de meeste gevallen religieus gemotiveerd. Geen wonder dat ‘imagine no religion’ dan een snaar raakt bij mensen. Zou de wereld niet beter af zijn zonder geloof?
Onlangs werden we opgeschrikt door de bloedige aanslagen in Brussel. Opnieuw gepleegd ‘in naam van de islam’. (Overigens: nooit vergeten hoeveel moslims zulke daden absoluut afwijzen!). En opnieuw kun je verzuchten: zou de wereld niet beter af zijn zonder religie?
Toch denk ik dat niet. So wie so worden zo alle geloven op één hoop geveegd. Volgens mij maakt het nogal wat uit wát voor geloof je aanhangt! En binnen één geloof, welke versie ervan je volgt. Maar er is een fundamenteler probleem. De geschiedenis leert dat in samenlevingen waar religie werd uitgebannen, geweld en wreedheid helaas niet ophielden. Door Mao, Stalin, Pol Pot en Kim Jong Il zijn zelfs méér doden gevallen dan door welk religieus geweld in de wereldgeschiedenis dan ook… Het probleem zit dieper: in hoe wij mensen zijn. Wil je echt een wereld van vrede en harmonie? Het is onmogelijk zolang mensen niet fundamenteel veranderd worden. En ik denk niet dat we dat zelf kunnen.
Daarom ben ik blij te geloven in een God die mij en de wereld veranderen kan. Daarom bid ik daarvoor, en zet me ervoor in. Tegelijk wetend dat het me gegeven moet worden. Is dat ‘religion’? Wellicht. Maar ik geloof niet dat de wereld daar slechter van wordt. Integendeel!