Tags

Op het moment dat ik dit stukje met inleveren, doet mijn internetverbinding het niet. Of preciezer gezegd, de draadloze verbinding van mijn laptop werkt niet. Dat is buitengewoon onhandig! Zoals ik de vorige keer al schreef, “je ziet het pas als het er niet is”. Nu merk je pas hoe vaak je iets van internet nodig hebt. Van e-mail tot kijken wanneer het gaat regenen, van het nazoeken van een citaat tot het maken van een afspraak bij de kapper of garage. Zonder verbinding met het netwerk begin je niet veel. Is mijn laptop dan waardeloos? Nee, dat niet. Alle programma’s doen het, ik kan tikken en rekenen en tekenen. Maar toch is het juist de verbinding de meerwaarde geeft!
Paus Franciscus zei laatst tegen jongeren: leven zonder verbinding met God is als leven zonder wifi! Goed ingeleefd in hun bestaan, dit voorbeeld. Zeker jongeren zijn voortdurend connected – essentieel om goed te kunnen functioneren in de groep. En ach, wie eigenlijk niet tegenwoordig? Er zijn genoeg oma’s met een iPad.
Maar kun je leven met God nu wel vergelijken met zo’n netwerkverbinding? Je kunt toch ook leven zonder verbinding met boven? Ja, er zijn genoeg mensen die het doen, en ze lijken er geen last van te hebben. Maar laat ik weer een parallel trekken met de computer. 25 jaar geleden werkte iedereen op computers zonder internetaansluiting. Dat ging allemaal goed. Maar als je, na een leven met verbinding, voor even terugkeert naar de oude situatie, zoals ik nu, dán voel je wat je mist.
Zo is het ook met de verbinding met God. Als je die eenmaal kent – het gebed, de ervaring geleid te worden, de rust, de vergeving – wil je niet meer zonder. Terwijl je eerst misschien dacht niets te missen. Hoe staat het eigenlijk met uw verbinding?