Tags

20160627_vakantiekerk

De vakantietijd staat weer voor de deur! De scholen geven hun laatste lessen, de examenkandidaten weten op ze geslaagd zijn, de agenda’s en kantoren worden leger tot in september alles weer met volle kracht begint.
Velen zullen in de vakantie naar het buitenland gaan. Ik ben zelfs al terug als u dit leest. Eén van de mooie dingen die je in de vakantie kunt doen, is een kerk bezoeken. Dan bedoel ik niet in de eerste plaats dat u een eeuwenoude kathedraal bezichtigt, hoe mooi dat ook is. Al is dat wel aan te raden: gewoon eens een oude kerk binnenlopen en de atmosfeer op je laten inwerken.
Wat ik bedoel is dit: bezoek in de vakantie eens een kerkdienst van een plaatselijke gemeente of parochie. Waarom? Om te ervaren dat christenen een wereldwijde familie zijn. Om je ‘broers en zussen’ op te zoeken, die vaak blij verrast zijn met buitenlandse gasten. Om te zien en te horen hoe ze dáár de lofzang gaande houden en een gemeenschap vormen. Zo’n bezoek aan een kerkdienst tilt je uit boven de beperkingen en eigenaardigheden van je eigen geloofsgemeenschap.
Misschien denkt u wel: ja maar… ik versta geen Frans, of Sloveens of welke taal men ook spreekt op uw vakantiebestemming. En tóch moet u dat niet weerhouden om te gaan! Het is so wie so goed om op zondagmorgen een uurtje stil te zijn in een kerk, al versta je niets. Dan heb je alle gelegenheid om zelf te bidden en na te denken! En verder: als u een eigen Bijbel meeneemt, kunt u de Schriftlezing meestal wel volgen. Bovendien komt het nogal eens voor dat je de melodie van een lied herkent – dan kun je zachtjes in je eigen taal meezingen, geen probleem! En tenslotte: als de eucharistie/het Heilig Avondmaal wordt gevierd, kun je daaraan meedoen zonder zelfs een woord te verstaan, gewoon door op te letten wat de anderen doen. Zo ervaart u toch verbondenheid met de mensen die daar zijn.
Kortom: bezoek in uw vakantie een plaatselijke kerk – op zondagmorgen. Aan te raden!