Tags

,

Onlangs wees iemand me erop dat er voor onze kerk een Pokéstop ligt – en bij de Bartholomeuskerk ook, trouwens. Nooit geweten, dat je bij een kerk naast het evangelie ook pokeballs kunt krijgen! En allebei nog gratis ook, je hoeft alleen maar te komen…
Misschien denken sommige mensen, vooral wat ouderen, nu: waar gáát dit over? Het heeft alles te maken met een spel voor de smartphone, ‘Pokémon Go’. Momenteel een grote rage! Dit spel maakt dat je mensen over straat ziet lopen terwijl ze hun telefoon voor zich houden en voortdurend op het schermpje kijken. Meestal toont het scherm gewoon de omgeving, maar soms ziet de speler er dingen die een ander niet ziet. Een kleurig monstertje bijvoorbeeld dat je moet vangen, of een plek waar je nieuwe ‘pokeballs’ kunt halen. De echte en de virtuele wereld worden dus met elkaar vermengd, op zich al een heel interessante ontwikkeling. Al moet je wel blijven uitkijken voor de paaltjes op de stoep…
Nu is het zo dat de ‘Pokéstops’ – de oplaadpunten, zeg maar – door de spelontwikkelaars aan centrale punten zijn gekoppeld zoals een monument, een museum, of dus een kerk. Een heel verantwoord spel, zou je zeggen, dat Pokémon Go. ‘Kom uit je luie stoel en bezoek vaker een kerk of museum’ is de boodschap! Heel wat beter dan achter een spelcomputer hangen.
Maar mijn gedachten gaan al verder. Zou de kerk geen mensen binnen kunnen krijgen dankzij dit spel waar ze ongevraagd in meespeelt? De slogan van het spel is immers “gotta catch ‘em all” (vang ze allemaal)! Ik begreep dat de McDonald’s het spel al gebruikt om klanten te trekken… En ja, als je de kerkbank zit kun je dus meteen je voorraad ammunitie voor het spel bijvullen. Of moet je die combinatie juist niet willen? Ik zie het al voor me, een kerk vol mensen die niet naar mij, maar naar hun telefoon kijken!
Maar toch: dit spel leert de spelers iets belangrijks. Namelijk dit: bij een kerk kun je ontastbare dingen krijgen die toch waardevol zijn. Het kost niets, je hoeft alleen maar te komen. Is dat niet precies waar het om draait bij ons op zondagmorgen?