Tags

President Trump regeert in de VS als u dit leest. Wat dat het land en de wereld zal brengen, weten we over vier jaar… Van de regering van Obama kan nu de balans opgemaakt worden. Hoe zal hij herinnerd worden over enkele decennia? Lastig te zeggen nu we er nog zo dichtbij staan.
Op mij persoonlijk heeft Obama altijd een positieve indruk gemaakt. Niet dat ik het in alles met hem eens ben, maar hij komt over als een betrouwbare man met idealen waar hij voor gaat. Tekenend is dat hij geen schandalen gehad heeft over zijn persoonlijk leven. Ga er maar van uit dat zijn tegenstanders zijn hele verleden hebben uitgespit! Blijkbaar was daar niets te vinden waar ze hun voordeel uit konden halen.
Obama spreekt me ook erg aan vanwege de manier waarop hij zich liet inspireren vanuit het christelijk geloof. Nu noemt in de VS elke presidentskandidaat zich min of meer christelijk, anders maak je daar geen kans om gekozen te worden. Maar bij Obama zit het toch dieper. Hij is namelijk helemaal niet in een gelovige omgeving opgegroeid, vertelt hij zelf. Als twintiger werkte hij samen met mensen uit ‘zwarte’ kerken. Hij ging zich toen bewust christen noemen. De reden? Hij ontdekte in de praktijk van die kerken de kracht van geloof. Een kracht om dingen in beweging te zetten en sociale verandering tot stand te brengen.
Kijk, en dát vind ik nu het mooie. In de VS, maar ook in ons land, is christelijk geloof al te vaak gebruikt om dingen bij het oude te laten. Christendom en conservatisme zijn vaak vrijwel synoniem geweest, en soms nog. Voor Obama is Jezus volgen echter juist progressief: het laat je je inzetten voor een andere wereld, een wereld die béter is dan wat we nu hebben. Zulke mensen kunnen we in Nederland ook meer gebruiken. Idealistisch en bevlogen. En tegelijk integer en met een helder verstand. Is er hier op één of ander kieslijst ook iemand die wat van Obama wegheeft?