Tags

We leven momenteel in de weken voor Pasen. Dit is voor veel gelovigen een tijd om bewust stil te staan bij het lijden van Jezus, en zo toe te leven naar het Paasfeest. Vanouds wordt er in deze periode gevast. Vroeger alleen door ‘de roomsen’, tegenwoordig staat dit gebruik breder in de belangstelling, ook in de protestantse kerken.
Wat is vasten eigenlijk? Letterlijk ‘niet eten’. Tegenwoordig wordt het echter ook breder getrokken: je vrijwillig onthouden van bepaalde dingen. Dus niet alleen ‘niet snoepen’ is een vorm van vasten, ook je Facebook-account ongebruikt laten tot Pasen, of geen muziek luisteren, of geen bloemen op tafel zetten. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Maar waarom zou een mens zo iets doen? Wel, juist de tijd voor Pasen leert ons beseffen dat we van genade leven. Dat alles wat we hebben een geschenk is dat Jezus voor ons verworven heeft. God is goed voor ons, maar dat verdienen we niet. Dat is genade – dat je niet krijgt wat je verdient, maar krijgt wat je niet verdient. Juist om dat te beseffen kan het goed zijn om van iets te vasten.
Dit klinkt misschien raar: alles wat je hebt, is geschenk van God, schreef ik net. En dan zeg je als het ware tegen Hem ‘nee, dank U’!? En toch werkt het. Wat je altijd hebt, is namelijk niet bijzonder meer. Pas als je het even moet missen, voel je de waarde ervan. Als je je partner een tijd niet zag wegens een reis, voel je bij thuiskomst wat hij of zij voor je betekent!
Zo helpt een tijdelijk iets missen om het als geschenk van Gods genade te ervaren. Als er met Pasen weer een bos bloemen op tafel staat waar je eerst een lege plek had, dán zul je denken “dank u God, voor deze prachtige kleuren”. Als je weer een CD luistert na weken stilte, merk je weer hoe bijzonder het is dat dat kan. En ga zo maar door. Ik daag u uit: probeer het eens, zie ergens van af tot aan Pasen!