Tags

Heel wat mensen hebben dagelijks de radio aan. Bij het werk, of in de auto, of gewoon thuis. Voor mijzelf geld dat de radio in de auto standaard aanstaat. Eerst luisterde ik klassieke muziek, maar sinds ik een Citroën C1 rijd, werkt dat niet meer zo goed: de finesses van de muziek komen gewoon niet boven het autogeluid uit…
Dus ik ging op zoek naar andere zenders. En toen merkte ik pas dat de radio méér is dan geluidsbehang. Mijn keuze viel namelijk op BNR. Een zender waar het over de actualiteit gaat, over politiek en geldzaken. Zo blijf je goed op de hoogte, dacht ik. Al rijdend kreeg ik zo telkens de indruk dat politiek, investeringen en innovatie de dingen zijn waar het om draait in de wereld. Niet ik dat nu zo door had op dat moment, natuurlijk. Maar dat wereldbeeld kreeg ik ongemerkt mijn oren ingegoten. Wat je hoort doet wat met je!
Dat alles kreeg ik pas door toen ik een aantal malen in de auto stapte nadat mijn vrouw hem had gebruikt. Daardoor stond de radio op ‘Groot Nieuws Radio’ (1008 AM), een zender die ik uit mezelf nooit had aangezet. Die zender ademde een ander wereldbeeld. Liederen over geloof, aandacht voor dingen als christenvervolging, interviews waarin geloof ter sprake kwam… Déze zender gaf de boodschap mee dat God en zijn rijk belangrijk zijn in de wereld. Wel mindere geluidskwaliteit, maar een inhoud waar ik me liever door laat beïnvloeden.
Wat hebt u aanstaan op de achtergrond of in de auto? Wat krijg je zo ongemerkt mee? Wees geen willoze prooi van wat je hoort, maar wees je bewust van de invloed ervan. En probeer misschien die AM-zender eens. Ik luister hem althans graag!