Tags

 

U kent wellicht Arjan Lubach wel, vooral bekend door zijn filmpje aan president Trump dat de wereld overging. Hij had onlangs iets nieuws: de heilige boeken-legger. Deze boekenlegger zou wat hem betreft verplicht als bijsluiter bij elk heilig boek gevoegd moeten worden. Erop staat een eenvoudig stroomschemaatje: ‘ik wil iets doen uit naam van mijn geloof’ → ‘beïnvloed ik er levens van anderen mee?’ → ‘gaan die anderen akkoord?’ De laatste vraag is cruciaal. Alleen als het antwoord bevestigend is, geeft de boekenlegger groen licht om tot actie over te gaan. Als iedereen de stappen op zijn boekenlegger maar volgt, is religieus gemotiveerd geweld volgens Lubach zó de wereld uit!
Over deze boekenlegger zijn heel wat vragen te stellen. Bijvoorbeeld: kan ik volgens Lubachs richtlijnen mijn kinderen nog wel christelijk opvoeden? Het lijkt me dat die keuze van mij grote invloed op hen heeft. En waarom deze vragen alleen stellen aan religies – niet bijvoorbeeld aan een ideologie als het liberalisme?
Wat mij echter meteen inviel is dit: christenen hebben zo’n bijsluiter helemaal niet nodig. In de Bijbel is zo’n bijsluiter allang gegeven door Jezus zelf! Hij zegt namelijk ergens het volgende: “behandel anderen dus steeds zoals jij zou willen dat ze jullie behandelen. Dat is de Wet en de Profeten.” Deze woorden komen uit zijn zogenaamde ‘Bergrede’, de grondwet voor al zijn volgelingen. Dit is volgens Jezus dus waar het op neerkomt in de Wet en de Profeten – de heilige boeken van zijn tijd. Heb je dan nog een boekenlegger nodig van Arjan Lubach? En natuurlijk, er zijn genoeg voorbeelden te noemen waar christenen akelige dingen hebben gedaan uit naam van hun geloof. Maar doe nu niet alsof iedereen die de Bijbel leest een potentiële terrorist is die vermaand moet worden met een boekenlegger! Ik geloof dat de woorden, en nog meer het voorbeeld van Jezus, een stuk méér helpen tegen terreur en intolerantie dan zo’n stukje karton…