Tags

Poeldijk breidt zich uit! Of moet ik zeggen: Den Haag breidt zich uit? Allebei is waar. Langzamerhand komen dorp en stad zo goed als aan elkaar vast te zitten. Heel wat mensen zijn net verhuisd, of gaan verhuizen, of beginnen hun draai in het nieuwe gebied te vinden. Welke winkels zijn dichtbij? Waar ga je naar de sportvereniging? Waar staat een kerk in deze buurt?
Of is dat laatste een vraag die er niet bij hoort? Een meerderheid van de Nederlanders is geen kerklid. Toch noem ik met opzet deze vraag, en dat heeft een reden. Een onderzoek uit 2013 wees uit dat een verhuizing reden nummer 1 is dat mensen stoppen met kerkbezoek. Ook als je op je vorige woonplek wel iets met een kerk had, is de kans vrij groot dat dat met een verhuizing ophoudt. Niet omdat je ineens van overtuiging verandert, maar gewoon omdat er al zoveel nieuwe dingen zijn. Dan wil een oriëntatie op het plaatselijke kerk-aanbod er wel eens bij inschieten! Herkenbaar misschien?
Toch is dat jammer, vind ik. Natuurlijk, als nieuwkomer ken je nog niemand in de lokale kerk. Maar datzelfde geldt voor een sportvereniging. Als je sport belangrijk genoeg vindt, zoek je een sportclub. Als het goed is krijg je dan al snel contacten met mensen. Zou het in de kerk niet net zo werken? Als je geloof belangrijk genoeg vindt, zoek je een geloofsgemeenschap, en word je daar in opgenomen.
Áls…, zei ik. Misschien is verhuizen wel een moment van de waarheid: wat is er echt belangrijk voor je? Misschien kom je tot de conclusie dat je innerlijk toch al weinig meer had met kerk en geloof, en er mee stopt. Dat gebeurt vaak genoeg, zo bleek uit dat onderzoek. Maar zou het ook andersom kunnen? Dat je bij het inrichten van een nieuw leven in een nieuw huis denkt: ik heb méér nodig. Een plek waar het over God gaat, waar je wijze woorden hoort en samen bidt. Dan kan een verhuizing een nieuwe kans zijn om aan te haken!
Ga dan eens op zoek. De kerk aan de Fonteinstraat in Poeldijk staat elke zondag open. Ik praat hedendaags Nederlands (de liedteksten niet altijd :-)), we zingen bij een good old orgel en het duurt een uur. Aanvang 10 uur. Hartelijk welkom!