Tags

Waar is het nog echt stil in ons land? Volgens mij niet in deze omgeving. Als je in een van den nieuwe wijken woont waar nog overal gewerkt en geklust wordt, maar ook als je in het ‘oude’ Poeldijk bent. Altijd hoor je wel auto’s of ander menselijk geluid, van een radio tot een sloophamer. Het is hier net zo min echt stil als dat het ‘s nachts echt donker is. Daarvoor wonen we met té velen op elkaar hier in het Westen!
Op vakantie kun je het soms anders treffen. Heel wat mensen gaan graag naar zo’n plek. Op het Franse platteland bijvoorbeeld, waar je ‘s avonds laat alleen de krekels hoort, en duizenden sterren aan de hemel te zien zijn. Als u dit leest ben ik net terug van een vakantie aan de Deense waddenkust, waar het hopelijk heerlijk leeg is. Dat zal weer wennen zijn hier!
Altijd drukte is niet goed voor een mens. Maar waarom zou je stilte willen hebben? Er zijn genoeg mensen die er een hekel aan hebben. Als het in je huis altijd stil is, is dat begrijpelijk. Dan doe je graag de radio of TV aan. Maar altijd geluid om je heen is niet goed! Stilte is opladen, bijkomen van alle prikkels die je de hele dag bestoken. Als de drukte buiten je weg is, kan ook de drukte in je hoofd hopelijk wat tot stilstand. Alleen al daarom is het goed soms stil te worden.
Maar er is nog een reden. Een lied zegt ‘de stilte zingt u toe, o Heer’. Pas als je stil geworden bent kun je iets opvangen van de stem van God. ‘A still small voice’ zeggen de Engelsen. Misschien klinkt u dit vreemd in de oren. Misschien verneem je nooit iets van hem. Maar ligt dat misschien ook eraan, dat wij niet stil genoeg zijn om te kunnen luisteren?