Tags

, , ,

Overdenking in ‘Het Westerhonk’, voor mensen met een verstandelijke beperking. Tekst voor de overdenking: Jakobus 5:7 (Bijbel in Gewone Taal)
Lieve broers en zussen in de Heer,

[intro: geduld]
We lazen net uit de Bijbel “vrienden, heb geduld tot de Heer komt”. Geduld…
→ zijn jullie wel eens ongeduldig? Wanneer dan?
→ of is de leiding misschien wel eens ongeduldig?
Nu horen we dus uit de Bijbel “vrienden, heb geduld!”
→ is dat moeilijk, geduld hebben? wachten?
Ik vind van wel hoor! Vooral als je wacht op iets wat je erg graag wilt hebben, om dan geduldig te blijven… VB: mijn zoontjes: als ik beloofd heb ‘zo.mi. naar bos’ dan kunnen ze haast niet wachten. Al vóór het middageten roepen ze: papa, kom je? “Nee, jongens, even geduld! Het is nog geen middag!” En dan na het eten: “papa, gaan we nú naar het bos?” ‘Even wachten jongens, eerst alles opruimen”. En dan gaan we uiteindelijk: “kom nou papa”. “Éven geduld, ik moet mijn schoenen nog aantrekken, en sjaal om, en naar de WC…” Geduld is heel lastig!
→ moeten jullie ook wel eens ergens lang op wachten? Hoe vind je dat?
Wachten hoort er gewoon bij. Je kunt niet meteen alles krijgen wat je wilt… Maar áls het dan zover is, als je je nieuwe jas krijgt, of als de vakantie gekomen is – dan is het supermooi! Dan ben je blij → toch?

[Jezus 2e komst]
Waarop moeten we geduldig wachten? We noemden net al een paar dingen waar je op kunt wachten… De Bijbel zegt vandaag: “Vrienden, heb geduld, en wacht op de dag dat de Heer terugkomt”. We moeten wachten tot de dag dat de Heer terugkomt, dat is: Jezus. Tot Hij terugkomt.
Dat moet ik misschien even uitleggen. Jezus is toch al gekomen? Dat vieren we met kerst, he? Dat Jezus geboren werd in een stal in Betlehem.
→ verhaal kennen jullie wel, denk ik toch? Met herders, stal, wijze mannen, een ster…
Jezus ís al gekomen. Daar denken we nu aan. Elke week steken we een kaars méér aan. Nu al 3. Nog 2 en dan is het Kerst! Jezus is gekomen.
Maar… dat nu zegt de Bijbel: Wacht geduldig tot Jezus terúgkomt. Ja, want Hij komt nog een keer. Jezus is geboren, hij heeft geleefd, Hij is gestorven aan het kruis, hij is in een graf gelegd… En toen is Hij weer opgestaan, levend geworden. En toen? Toen is Hij naar de hemel gegaan! Naar zijn vader! Nu is Jezus niet meer hier
→ vind ik wel jammer! Jullie? Waarom?
Jezus is nu in de hemel, niet hier. Maar Hij heeft beloofd: ik kom terug! Eéns, op een dag, dan kom ik weer terug! Dan ben ik weer bíj jullie. En dan zal ik alles goedmaken.

[wat 2e komst inhoudt]
Kijk, en daar mag je dus geduldig op wachten. Daar mag je naar uitzien. Jezus belooft het: ik kom weer terug! En dat zal echt geweldig zijn! Weet je waarom? Dan wordt alles weer mooi en goed. Er zijn nu, helaas, veel slechte en erge dingen op de aarde! Dat zie je vast wel eens op de TV, of je hoort ervan. Oorlog, waar mensen en kinderen sterven. Of ruzie. Of er zijn landen waar honger is. Geen eten, of geen water om te drinken. Maar Jezus heeft gezegd: ik kom weer terug! En dan zal ik alles góed maken! Dan stopt de oorlog, en dan is er geen honger meer.
→ O, als ik daaraan denk, dan wil ik zó graag dat Jezus snel weer komt! En jullie?
Want van al die slechte dingen kun je zo verdrietig worden… En weet je, ook in je eigen leven kunnen erge dingen zijn, en verdrietige. Als je vader of moeder dood is. Of als je ziek wordt. Of als ze je uitschelden… Dat is érg! Dan moet je soms huilen, of je wordt helemaal stil en somber…
Maar nu heeft Jezus gezegd: ik kom weer terug! En dan zal ik alles góed maken! Dan zal er niemand meer schelden. Dan is er niemand meer ziek. Dan gaat er niemand meer dood! Ja, nog mooier: als Jezus komt zullen de mensen die dood zijn weer levend worden!
Maar weet je wat het állermooiste is? Dat Jezus dan zélf er is. Dan Hij komt, en van ons houdt. Dat je naar Hem toe kunt gaan. Dat Hij zijn armen om je heen zal slaan. En dan zullen alle mensen die van Hem houden, één grote familie zijn. Met Hem in het midden.

[geduld tot Hij komt]
Maar wanneer zal Jezus komen? Wanneer komt die prachtige dag? Kijk, dat weet niemand! [Voorbeeld oom die beloofd heeft dat volgende x iets moois meeneemt. maar niet zegt wannéér hij weer komt. Wachten, en als lang duurt wat dan? En… soms beloven mensen iets, en doen niet]
Nu horen we vandaag: “Vrienden, heb geduld! Wacht op de dag dag de Heer terugkomt”. En we weten niet wanneer het zal zijn. Dat is moeilijk hoor, geduld hebben… Het duurt ook al zo lang! Het is al heel veel jaren geleden dat Jezus voor het eerst kwam. En dat Hij weer wegging. En intussen gebeuren er verdrietige dingen, en erge dingen. Dan denk ik wel eens: wanneer komt u nu, Heer Jezus? Duurt het nog lang? Er zijn zelfs wel mensen die geloven er niks meer van. Die zeggen: Jezus komt nooit weer! De nieuwe wereld komt nooit! Maar dat moet je niet geloven hoor! Want wat de Heer belooft, gebeurt altijd. Ook al duurt het soms lang. Nee, heb maar geduld!
Even een voorbeeld. Het is net Sinterklaas geweest, he? Maar eerst moest je wachten. Wachten tot het feest kwam. En je kon er niks aan doen om het sneller te laten gaan! Wachten, wachten.. geduldig. Of ongeduldig natuurlijk. Maar uiteindelijk was het zover, en toen kreeg je iets moois (hoop ik).
Nou, en zó is het ook met dat Jezus komt. Je kunt alleen maar wachten! Maar uiteindelijk, dan zal Hij komen, en dan komt het mooiste dat er óóit is geweest! Wanneer Hij komt, dat weten we niet. Maar dát Hij zal komen, dat is zeker! En dan zal er feest zijn, nog véél mooier dan Sinterklaas en kerst bij elkaar!

[slot: geduld!]
Ik ga eindigen. Het wordt bijna Kerstfeest. Daar wachten we op, geduldig. Vandaag nog precies 13 nachtjes slapen, dan is het zover! En nu mogen we niet alleen wachten op Kerst. Nee, we mogen ook wachten op de dag dat Jezus terugkomt. Geduldig. En dan mogen we elke dag wel bidden “Here Jezus, komt u maar snel! Hier zijn zoveel donkere dingen, ik mis U! Kom maar snel Here Jezus, het duurt al zolang! En geef dat ik er klaar voor ben om U te ontmoeten”.
Jezus komt! En dan wordt álles goed! “Wij wachten op de koning, die ons de vrede brengt. Ontsteken onze lampen, totdat Hij komt!”

Amen