Tags

, , ,

Tijdens de overdenking zijn op de aangegeven momenten de plaatjes van deze site vertoond: https://freebibleimages.org/illustrations/rg-psalm23/

Jongens en meiden, ook ouders, verzorgers, en iedereen,

[intro]
Als ik naar jullie school fiets, kom ik altijd langs het Hoogeland. Ik hoorde dat daar vorige week weer lammetjes zijn geboren. Van die hele kleine, die toch meteen al rondlopen met hun moeder in de wei. Lief hè, zo’n lammetje!
Iets verder hier vandaan, maar niet heel ver, is er in Loenen een schaapskudde, en daar zijn ook al heel wat lammetjes geboren. Je kunt er een keer gaan kijken met je ouders in deze tijd, bij de schaapskooi in Loenen. Misschien wel leuk om dat te doen binnenkort. Want vandaag gaat het ook hier in de kerk over schapen en een herder. We hoorden het net uit de Bijbel, en we hebben er ook van gezongen. De Heer is mijn herder…

[link met Biddag]
God de Heer is het die alles heeft gemaakt. Maar Hij is het ook die elk jaar weer zorgt dat alles gaat groeien en bloeien, en dat er weer jonge dieren geboren worden. Het gebeurt allemaal niet zómaar! God, die alles gemaakt heeft, geeft elk jaar weer de groei en bloei. Hij maakt dat de bollen weer omhoog komen in de lente, en dat er van die lieve lammetjes worden geboren. Hij geeft elk jaar dat dat alle planten weer kunnen gaan groeien waar wij van leven. Het graan en de aardappels, de appels en de wortels, en zelfs de spruitjes…. We krijgen ons eten en onze oogst van God!
Nu is het de lammetjestijd, we staan aan het begin van een nieuw groeiseizoen. Het is Biddag vandaag. En vol vertrouwen bidden we vandaag tot God. We vragen Hem of alles goed zal groeien, we vragen om een goede oogst, en om kracht voor ons werk.
We bidden erom. En we vertrouwen erop, dat God ons zal geven wat we nodig hebben. Weet je waarom? Omdat God, de Heer, is zoals een herder. Hij zorgt voor ons. Luister maar!

[God zorgt als een herder]
We lazen uit de Bijbel psalm 23. Jullie hebben er op school ook over gehoord. Ik wil met jullie gewoon die psalm maar langsgaan. En daar heb ik wat plaatjes voor gevonden. Kijk maar mee. [sheet 1] De Heer is mijn herder, zo begint het. Dat betekent: net zoals een herder voor zijn schapen zorgt, zo zorgt de Heer voor jou en mij. Jij bent het schaap, en de Heer is de herder. (Daarom heeft de tekenaar ook bewust niet het hoofd van de herder getekend, want God kun je niet tekenen). [sheet 2] Een herder gaat voor zijn schapen uit. Elke dag gaat de schaapherder in Loenen met zijn kudde op pad. Hij brengt ze naar een goede plek waar genoeg gras groeit. Dan kom je hier [sheet 3] Net zo geeft God ons elke dag weer de dingen die wij nodig hebben. Eten – geen gras gelukkig voor ons! – maar ook andere dingen, zoals dat je naar school kunt. Wij in Nederland, wij hebben over het algemeen een heel goed leven. Net als het schaap op het plaatje. [sheet 4] Een herder zorgt natuurlijk ook dat zijn schapen te drinken hebben. Zo geeft God ook óns genoeg te drinken, en een bed om uit te rusten. Dit schaap heeft een meertje met fris water.
[sheet 5]. God geeft ons niet alleen te eten en te drinken, hij wijst ons ook de weg. Net zoals een herder zijn kudde de weg wijst, zo wijst God de weg aan de mensen die bij Hem horen. Dat doet Hij door de Bijbel – daar staat in hoe je moet leven. Welk pad je moet nemen, zeg maar, door het leven. Het schaap op het plaatje krijgt het ook aangewezen. Dan moet je dat pad wel nemen natuurlijk, en niet eigenwijs wegdwalen. Want dan gaat het fout. Maar met de Herder gaat het goed, kijk maar: [sheet 6] Hier is het schaap buiten in een donker dal. Dan blijft het dicht bij de herder, en dan is het niet bang. Weet je wat dit betekent? Soms kan het in een mensenleven ook donker zijn. Donker, als je verdrietig bent, of als het niet lukt op school, of wat dan ook… Maar ook dan is God bij je – en als je dat weet, kun je toch verder gaan. [sheet 7] Hier – wolven! Maar de herder beschermt zijn schaap. Hij neemt het in zijn armen. Soms kun jij ook bang zijn. Er zijn vreselijke dingen, net als wolven: als je ouders gaan scheiden, als iemand ernstig ziek wordt, of als je gepest wordt… Maar je mag geloven: God is zoals deze herder. Hij zorgt voor je, ook dan!
Tegen het einde van de psalm, komen er een paar dingen waar je wel aan kunt zien dat het lied eigenlijk over mensen gaat, en niet over een echt schaap. [sheet 8]. U richt voor mij een maaltijd aan – dat is toch meer voor mensen, dit is een beetje gek, zo’n schaap aan tafel. God geeft óns te eten, Hij is goed voor ons. [sheet 9] U zalft mij hoofd met olie, zegt de psalm ook nog – dat wil zeggen: God verzorgt ons vol liefde. [sheet 10] Geluk en genade volgen mij, alle dagen van mijn leven – je mag gelukkig zijn als je gelooft dat God Zelf van jou houdt! En dat doet Hij. [sheet 11] En tenslotte: verblijven in het huis van de Heer, voor altijd. Dat schaap staat daar een beetje verloren. Maar de man die de psalm maakte bedoelt: niet een schaap, maar ík mag voor altijd bij de Heer zijn. Zelfs als ik eens sterf, dan kom ik bij Hem in zijn hemelse huis. Dan kom je thuis!

[vol vertrouwen bidden]
[sheet 12, alle plaatjes op 1 sheet] Zo vertelt deze prachtige psalm over hoe God is. Hij is als een herder, Hij zorgt voor ons. Op hem kun je vertrouwen.
En nu is het biddag vandaag. Een speciale dag om aan God te vragen of hij ook dit seizoen weer voor ons wil zorgen. En dag om te beseffen dan Hij ons al het goede geeft, dat het niet er zomaar vanzelf is. Nee, onze hemelse Vader geeft het ons! Elke dag mogen we Hem vragen om wat we nodig hebben, en vandaag speciaal.
En wat denk je, zou God ons wel wíllen geven wat we nodig hebben…? Ja, zeker weten! Want Hij is onze herder. Hij is zoals al die plaatjes uit de psalm het zeggen. Daarom mogen wij vol vertrouwen vragen, vandaag en altijd. Vragen of Hij voor ons wil zorgen, en geven wat je nodig hebt.
Dat moet je ook echt doen! Bidden tot de Here God en vragen om wat je nodig hebt. Doe jij dat ook? En u? En ik bedoel niet dat je moet bidden omdat je anders niets krijgt of zo. Nee, we mogen vertrouwend bidden omdat Hij ons al zoveel geeft. Als je bidt, léér je vertrouwen op de hemelse Herder. Hij luistert graag naar je! En ouders, leer je kind maar bidden. Doe het voor en doe het samen. Bidden leert vertrouwen. Bidden is beseffen wie ons alles geeft, en van Wie we het hebben moeten! [sheet weg, zwart scherm]

[slot]
Weet je aan wie ik tenslotte moet denken? Aan Jezus. Hij zegt over zichzelf ‘ik ben de goede herder’. En hij vertelt nog meer. Dat een goede herder zelfs zijn leven geeft voor de schapen. Dat hij álles over heeft om ze te beschermen tegen roofdieren… En zo heeft Jezus gedaan. Hij heeft zijn leven voor de mensen over gehad. Hij is aan het kruis gestorven, om ons leven te geven. Om ons te redden. En dat terwijl wij van die domme schapen zijn, die zo vaak van de goede weg afdwalen! Jezus is de goede herder die zijn leven gaf voor de schapen. Dat deed hij niet, zodat wij een zomaar zorgeloos leven kunnen hebben. Nee, veel dieper: Hij deed het om ons eeuwig leven te geven. Om te maken dat jij en ik voor altijd bij God mogen horen. Dat we, als onze aardse trektocht voorbij is, we voor altijd mogen verblijven in het huis van de Heer. Dat we dan thuiskomen bij God.
Wat is dat een liefde! Een God die zijn zoon gaf. Jezus die zichzelf gaf voor zijn schapen. Als je dát weet, dat Hij zoveel van jou houdt en van mij, ja dan kun je vol vertrouwen bidden. Vandaag en altijd. Omdat je weet: de Heer is mijn herder. Dan wil je op zijn weg gaan. Dan blijf je dicht bij Hem. Als je op Hem vertrouwt, leer je bidden. En al biddend leer je op Hem te vertrouwen. Op de Heer, die als een herder is.

Amen